Bostadsbrist i Hamrångebygden – kooperativa hyresbostäder utreds

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte en enda ledig lägenhet att hyra i Hamrångebygden och de villor som blir lediga säljs omgående. Nu vill man bygga kooperativa hyresrätter för att råda bot på bostadsbristen.

– Det bort 3 500 människor här och det står 1 000 i bostadskö varav 700 bor i småhus och söker en lägenhet, säger Lennart Sjögren är konsult och har tagit fram ett underlag kring förutsättningarna till intressegruppen i Hamrångebygden. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har 300 lägenheter här i Bergby och i Norrsundet. Och ingen är ledig, det innebär att det är en akut bostadsbrist här.

När det saknades bostäder i Hamrånge, Bergby och Norrsundet så tog den lokala utvecklingsgruppen i Hamrångebygden tag i saken själva. Och Lennart Sjögren har på uppdrag av dem utrett frågan om att bygga kooperativa hyresrätter.

– Kooperativ hyresrätt är som ett mellanting mellan hyres- och bostadsrätt, säger Lennart Sjögren. Man får deponera en summa pengar och så hyr man lägenheten av sin egen ekonomiska förening kan man säga i korthet.

En av dem som har mark som anses lämplig för att bygga ett bostadshus på är Johan Berg som är född och uppvuxen här i Bergby.

– Jag har mark där jag hade tänkte göra sex–åtta lägenheter själv, säger Johan Berg. Men nu vill intressegruppen och Lennart Sjögren ha fler lägenheter och här bakom den gamla cykelaffären är ett område där vi skulle kunna bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.