Foto: Lars Woren/räddningstjänsten

Villa övertänd i Voxnabruk – polisen misstänker mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En villa vid Voxna Herrgård började brinna på fredagsmorgonen och polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar händelsen som mordbrand.

Larmet kom in vid 07:30-tiden på fredagsmorgonen och inringaren uppgav att det slog ut öppna lågor genom villans tak och fönster. När räddningsstyrkor från Edsbyn Bollnäs och brandvärnet från Voxna kom till platsen kunde de konstatera att byggnaden var övertänd.

– Huset var övertänt ganska tidigt, så nu övervakar vi branden mest, säger Stefan Sahlén som är räddningschef i beredskap.

Bränder i Voxnabruk

Ingen ambulans larmades till platsen då det är ett ödehus. Platsen är belägen i den västra delen av Gävleborgs län, på gränsen till Dalarna, och byggnaden står intill gamla Voxna Herrgård.

Senare under morgonen drog sig vissa räddningsstyrkor tillbaka och kvar blev endast brandvärnet i Voxna. Räddningstjänsterna har kommit överens om att lägga ner väggarna på de delar av fastigheten som står kvar och inväntar nu en traktor som ska hjälpa till. Detta för att påskynda brandförloppet.

– Vi har kommit överens med polisen hur vi ska lägga ner väggarna, så att de också att kan göra en teknisk undersökning, säger Stefan Sahlén.

Misstänkt mordbrand

Räddningschefen uppgav att branden tros ha börjat i en del av fasaden. Men redan för några veckor sedan, så eldhärjades byggnaden på andra sidan, vilket nu ger misstankar om att branden inte startat naturligt någon av gångerna.

Polisen har därför rubricerats händelsen som misstänkt mordbrand.

– Vi skriver anmälan om mordbrand och misstänker att den är anlagd. Vi har spärrat av och haft ett gäng förhör, men ingen är misstänkt än, säger Johan Lindén, som är polisens RLC-befäl inom region mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Voxnabruk

Mer i ämnet