Polisens avspärrningsband hänger kring de två byggnader som förstördes vid den senaste oförklarliga branden i Voxnabruk. Foto: Mikael Johansson/SVT

”Vi behöver allmänhetens hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde gången på knappt tre månader eldhärjades i lördags byggnader i Voxnabruk. Polisen tvekar nu inte om att det är en pyroman som härjar.

– Det finns ju inget som tyder på att det finns någon naturlig förklaring till bränderna, därför är vi rätt övertygade om att det är en människa som ligger brakom, säger Mattias Fredlund, tillförordnad chef för grova brott i Hälsingland.

Nu börjar de utbrända byggnaderna stå tätt i idyllen Voxnabruk.  

Bränder i Voxnabruk

Det var i lördags morse som larmet kom om att en oanvänd ladugård stod i lågor på en granntomt till ett tidigare nedbränt bostadshus.  

En intilliggande mindre byggnad blev också lågornas rov innan räddningstjänsten fick läget under kontroll.  

Det är inte bara i Voxnabruk det har brunnit utan även i grannbyn Tungsen, som ligger i Dalarna, har två byggnader bränts ner till grunden. 

Komplicerat utredningsläge

Att lagföra någon för pyromandåden i Voxnabruk och Tungsen är svårt för polisen. Det krävs nästan att personen tas på bar gärning. Bränderna väcker oro hos befolkningen och polisen tycker att människor ska vara extra uppmärksamma.

– Vi kan ju inte vara i Voxnabruk dygnet runt. Därför behöver vi ha hjälp av allmänheten med iaktagelser och vittnesuppgifter så att vi kan få fast den person som gör det här, säger Mattias Fredlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Voxnabruk

Mer i ämnet