Brandflyg upptäckte skogsbrand öster om Järbo

Uppdaterad
Publicerad

En mindre skogsbrand upptäcktes av brandflyget under lördagsförmiddagen öster om Järbo i Sandvikens kommun. Samtidigt som den var under kontroll kom larm om blixtnedslag i Storvik. Detta har satt stopp för tågtrafiken.

Larmet om Järbobranden kom runt 11.40 på lördagen. Ett område på uppskattningsvis 50 x 50 meter uppges ha brunnit på platsen, där det även finns byggnader i närheten.

Just före klockan 12 hade de första styrkorna från räddningstjänsten anlänt till platsen. Totalt har åtta styrkor jobbat på platsen.

– Vi håller på och släcker för fullt, säger räddningsledaren Conny Schauman vid 12.20-tiden.

Ingen skadad

Ingen person uppges ha skadats och strax efter klockan 13 uppger Gästrike räddningstjänst att läget är under kontroll.

– Ja, det skulle jag säga. Vi har inlett eftersläckningsarbete, säger Schauman.

Ny brand i Storvik

Ungefär samtidigt som räddningstjänsten fått Järbobranden under kontroll kom ett nytt larm om en gräsbrand längs med tågrälsen i närheten av Storvik. Det ska ha varit öppna lågor på flera platser efter ett blixtnedslag.

Släckningsarbetet underlättades av regnet och strax efter 14 var även den branden under kontroll. Men blixten har orsakat stopp för all tågtrafik som passerar Storvik sen 13.15.

Enligt Trafikverket påverkas alla tåg förbi Storvik mot, Gävle, Borlänge, Avesta Krylbo, Frövi och Hallsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.