Socialtjänsten röjde skyddad identitet

Publicerad

Socialtjänsten i Hudiksvall har av misstag råkat röja bostadsadressen för en person med skyddad identitet. Vi har träffat Lars som nu inte vet om han vågar bo kvar med sina familj i kommunen.

Lars, som egentligen heter något annat, och hans familj har fått skyddad identitet eftersom de är förföljda av en person som dömts för att ha hotat Lars. Familjen har flyttat runt i hela Sverige flera gånger, men sedan en tid tillbaka gömmer de sig i Hudiksvalls kommun.

Anonymt kuvert

När post ska skickas till en person med skyddade personuppgifter ska det ske via Skatteverket, som har regler för detta. I ett anonymt kuvert ska brevet skickas till Skatteverkets adress, därefter skickar Skatteverket brevet vidare, utan att märka det med namn, till den hemliga adressen. Detta för att inte röja var den skyddade personen finns.

Minimera risken

Socialtjänsten i Hudiksvall gick inte via Skatteverket när de skulle skicka personliga handlingar till Lars. Istället skrev de hans namn och adress på ett kuvert och la på brevlådan.

– Det kommer ju ut till postpersonal där fler ser brevet, med namn och bostadsadressen. Hade det inte varit någon risk så hade det inte funnits regler att skicka via Skatteverket. Det är ju för att minimera risken att bli upptäckt, säger Lars.

Stor misstro till kommunen

När Lars påpekade felet till sin handläggare på Socialtjänsten fick han en ursäkt, men handläggaren var väl medveten om hur det egentligen ska gå till.

– Det tog inte mer än två veckor så kom nästa brev på fel sätt. Då får man en stor misstro till kommunen. De utsätter ju personer med skyddad identitet för stor påfrestning, säger Lars.

Beklagar felet

Pia Andersson, chef för social- och omsorgsförvaltningen vid Hudiksvalls kommuns, beklagar det inträffade.

– Vi bedömmer händelsen som mycket allvarligt. Ett allvarligt missförhållande. Man ska inte skicka brev direkt hem till personer som har en skyddad identitet, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.

Lex Sarah-anmäler sig själv

Kommunen har utrett händelserna med Lars brev och kommit fram till att de är så allvarliga att man Lex Sarah-anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt Pia Andersson finns det flera förklaringar till varför brevhanteringen gick snett.

– Rutiner finns men de är bristfälliga och behöver ses över. Sen är det också så i vardagen att det är stressigt, man hanterar många olika ärenden, ibland på samma gång. Då kan sånt här inträffa, säger Pia Andersson.

Överväger att flytta

Lars är rädd för att Socialtjänstens miss har gjort att risken för att han och familjen återigen ska hittas av den förföljande personen. Lars överväger att flytta ännu en gång.

– Vi har hotet efter oss och har blivit hittade flera gånger tidigare, så vi har ju pressen på oss att inte exponera oss och då är det ju tragiskt att en myndighet kanske ska hjälpa förövaren att hitta oss. De ska ju skydda oss, säger Lars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.