Brand i garage i Delsbo

Uppdaterad
Publicerad

Totalförstört och helt utbränt. Så beskriver räddningstjänsten det förödande resultatet av den besvärliga brand som drabbade ett garage med sammanhängande kontorslokal och lägenhet samt en industrilokal i centrala Delsbo, i Hudiksvalls kommun. Strax före midnatt, på lördagen, var branden under kontroll.

Det var under lördagskvällen som branden bröt ut i ett garage på Köpmangatan i Delsbo. Snabbt var garaget helt övertänt, och elden spred sig vidare till intilliggande byggnader.

– Det är ett garage och en byggnad intill med kontor på bottenplan och lägenhet på övervåningen. Intill detta finns en ihopbyggd industrilokal, säger Gunnar Lööf, räddningsledare vid Norrhälsinge räddningstjänst, till SVT Nyheter sent på lördagskvällen.

Vad händer med dessa fastigheter nu?

– Allt är totalskadat, för det är utbränt alltihop.

Brinner hela natten

Förutom räddningstjänst finns skickades också en ambulans på platsen. Enligt Gunnar Lööf vid räddningstjänsten finns dock inga uppgifter om några personskador.

Foto: Privat.

Vid midnatt vad situationen under kontroll, och från att ha varit uppåt 25 brandmän på plats har man nu låtit den inringda styrkan från Hudiksvall åka hem igen.

– Vi trappar av här nu, och blir tre personer kvar under natten. Men det brinner fortfarande inne i fastigheten, kommer brinna hela natten och säkert även en bit in på morgondagen, säger Gunnar Lööf.

Smällde kraftigt i 20 minuter

– Det ser inte så bra ut. Det bolmar svart rök, sade en privatperson som bor på gatan till SVT Nyheter under kvällen.

Enligt henne smällde det kraftigt i 20 minuter när det började brinna och det har tidigare funnits gasflaskor i garaget. Enligt räddningstjänsten kunde dessa gasflaskor tämligen omgående tas ut ur garaget.

Under flera timmar uppmanades allmänheten i området att gå inomhus. Vid midnatt hade dock uppmaningen från räddningsledaren hävts.

Vad som orsakat branden är för tidigt att säga i nuläget, enligt Gunnar Lööf.

– Det lär i alla fall ha varit i anslutning till ett garage som branden startade. Man såg det i ett tidigt skede, det var där det var helt övertänt när vi kom dit, säger han.

Foto: Privat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.