Stor brist på maskinförare vid generationsväxling i skogsindustrin

Publicerad

Trots satsningar för att höja intresset för gymnasie- och yrkeshögskoleutbildningar till maskinförare har skogsbranschen inte lyckats. Det finns inte tillräckligt många maskinförare i arbete och det är svårt att fylla luckorna mellan generationerna.

– Vi försöker marknadsföra på alla håll, via sociala medier, arbetsförmedlingen, utskick, reklam och filmer, säger Åke Mattsson som är ombudsman på GS-facket i Gävleborgs län och Älvkarleby kommun och är ansvarig för skogsavtalsfrågor.

Han menar att bilden av skogsarbete är förlegad, att vissa tror att det är manuellt arbete som utförs med motorsåg.

– Det vi jobbar med är att påvisa för ungdomar att maskinförare är ett högteknologiskt framtidsyrke där det finns jobb.

Moderna maskiner

På Slottegymnasiet i Ljusdal är naturbruksprogrammet med skogsinriktning som vanligt fullt. De 32 eleverna i klassen praktiserar med hjälp av moderna maskiner och samarbetar med företag.

Detta är faktorer som rektor Stig Martinsson menar bidrar till att eleverna får jobb efter utbildningen. Men ska gapet efter den äldre generationen fyllas krävs att fler utbildar sig på gymnasier eller yrkeshögskolor.

”Het arbetsmarknad”

Emil Hildingsson är sistaårselev på naturbruksprogrammet och säger att framtiden är ljus för den med utbildning.

– Arbetsmarknaden är väldigt het inom skogen. De skriker i stort sett efter folk, säger Emil Hildingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.