Gävleanstalten. Foto: Kriminalvården

Brister på anstalten i Gävle har uppdagats: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Under en inspektion av anstalten i Gävle har en rad brister uppdagats. Brister som chefsjustitieombudsmannen, chefsJO, nu har gett ett hårt utlåtande om.

Det var i mars i år som en inspektion av anstalten gjordes på uppdrag av chefsJO.

Av inspektionen framgår att många fångar på Gävleanstalten inte har någon sysselsättning över huvud taget på fängelset. Att anstalten skyller på att man inte har tillräckliga resurser är inte ett godtagbart skäl, skriver chefsJO i ett uttalande.

”Jag anser inte att detta är ett godtagbart skäl och förutsätter därför att åtgärder vidtas för att öka sysselsättningsgraden i anstalten. Jag kommer att följa upp att så sker”, skriver chefsJO i uttalandet.

LÄS MER: Gävleanstalten anmäld – misstog massage för våldtäkt

ChefsJO menar också att det är ”oroväckande” att ledningen inte tycks ta fångarnas synpunkter på dåligt bemötande från läkare på allvar.

”Jag vill påminna om att varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde och med förståelse för de särskilda svårigheter som är förenade med frihetsberövandet”, skriver chefsJO med anledning av fångarnas påpekanden.

LÄS MER: Intern rökte en cigg: ”Trodde jag skulle få kompanistryk”

Anstalten saknar också godtagbara skäl till att inte ha någon psykolog i anstalten. Dessutom har man fattat flera beslut om avskildhet som inte uppfyller lagstadgade krav på motivering av beslut, menar chefsJO, som med sitt uttalande nu avslutar ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.