Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Britney Spears gav besöksrekord – i Sandvikens centrum

Publicerad

Sandvikens kommuns senaste vapen i kampen för en levande stadskärna är ett nytt mätsystem.

Det är okänt för de flesta Sandvikenbor, men högt uppe på fasaderna längs alla gångvägar in mot det så kallade Krysset, korsningen vid gallerian i centrum, sitter apparater som räknar alla som passerar.

Systemet har varit på plats under ett och ett halvt år. För kommunen är det ett sätt att få kunskap om vilka förändringar som lockar fler besökare.

– Och för handlarna är det ett sätt att få veta när folk rör sig i centrum, det kan påverka hur de håller öppet till exempel, säger Niklas Bergström, kommunens handelsstrateg.

Folk återvänder till centrum

Omdragna busslinjer och uppgrävda gågator har fått handlarna att klaga på kommunen. Men nu syns det i siffrorna från mätsystemet att folk faktiskt har börjat besöka centrum igen.

– Mellan 400 000 och 600 000 personer besöker centrum varje månad, säger Niklas Bergström

Det uppmätta rekordet hittills för människor som passerade genom centrum kom när Britney Spears uppträdde på Göransson Arena i augusti.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer