Jädraås bryggeri har lämnat Jädraås och flyttat in till Gävle för att få tillgång större lokaler och kunna tappa större volymer öl. Foto: SVT/Anders Sundin

Bryggarboom i länet – alkoholsvag öl ger trygg ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bryggerier i landet har mångdubblats. I Gävleborgs län finns flera nystartade öltillverkare och nu siktar de in sig på matbutikerna genom att producera lättöl och folköl.

Enligt branschorganisationen Sveriges Bryggerier fanns 30 bryggerier i Sverige 2009 – idag finns över 250, så intresset för att brygga öl har fullkomligt exploderat. I Gävleborgs län finns sex bryggerier i Hälsingland och två i Gästrikland (se karta ovan).

Rundar systembolaget

Från början var ölbryggandet närmast en hobbyverksamhet som utfördes av entusiaster. Nu har de växlat upp för att kunna bli bärkraftiga på sikt. Och en väg är att runda systembolagets krångliga inköpssystem och göra öl som går att sälja i vanliga matbutiker som exempelvis lättöl och folköl.

– När vi startade 2011 var vi på Wij Trädgårdar och visade våra produkter och stod där med vår starköl och pekade på hyllan och sa: ”Det här är vad vi producerar, men tyvärr får ni inte provsmaka och ni kan heller inte handla av oss. Ni kan gå på systembolaget i Ockelbo och handla, men inte i dag för att det är söndag.”, säger Eva Nordlund, vd Jädraås bryggeri. Då kom vi på att om vi gör folköl kan vi komma ut med våra produkter, och det har gått bra.

Större chans att överleva

Många mikrobryggerier resonerar likadant enligt branschorganisationens vd.

– Systembolaget har en begränsad mängd butiker, ungefär 440 i Sverige, säger Cecilia Gierta, vd Sveriges Bryggerier. Dagligvaruhandeln ligger på någonstans mellan 4 000 och 5 000 butiker. Så om man får in sin folk- och lättöl på några av de större kedjorna har man större chans att överleva på sitt bryggeri.

Låga alkoholhalter

Men det finns undantag. Mårten Sundling i Bollnäs hade burit tanken på att starta ett mikrobryggeri länge och tänkte bara i starkölsbanor innan han tänkte om. Nu arbetar han heltid med sitt bryggeri och satsar på öl med låga alkoholhalter för att kunna nischa sig och överleva ekonomiskt.

– Intresset är jättestort, säger Mårten Sundling bryggare Bollnäs nya. Det finns butiker i Stockholm som bara säljer öl med låga alkoholhalter. Man säljer mycket större mängder lättöl än många tror. För hur man än ser det måste det komma in pengar för att kunna överleva, och då måste man ha något unikt för att inte hamna i samma fack som alla andra.

Oviss framtid

Men framtiden är oviss och konkurrensen stenhård när fler och fler vill kunna försörja sig på sitt mikrobryggeri.

– Vi kommer nog att se en del uppköp i framtiden och där mindre går ihop för att kunna överleva, säger Cecilia Gierta.

– Jag tror att det kommer att bli en självrensning, säger Mårten Sundling. Om fem år är det nog färre bryggerier och mer diversifierat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.