Tjejerna i Brynäs IF:s flickor A är redo att kasta sig ut på isen. Följ med på ett träningspass. Foto: SVT

Brynäs IF satsning på flicklag i ishockey börjar ta form

Uppdaterad
Publicerad

Förra året gjorde Brynäs IF en nystart på damsidan men har till i höstas saknat flicklag. Nu har klubben kommit igång och har startat två flicklag.

Två målvakter och tjugotvå utespelare har tagit sig till Gavlerinken för att delta i kvällens träningspass när SVT Gävleborg besöker träningen för Brynäs IF äldre flicklag.

 – Det är kul att se att det är så många som är intresserade av ishockey och vill vara här, framför allt deras driv. Tjejerna vill hela tiden utvecklas, säger Oskar Bondesson som är en av tränarna

”Jätteviktigt med flicklag”

Ismaskinen hinner knappt lämna isen innan tjejerna ivrigt kastar sig in på isytan. Den här kvällen blir det en del teknikträning och det kan skilja en del både i ålder och erfarenhet. Några, som målvakten Tara Khajavi, har tidigare tränat med killar i sin åldersgrupp men även om det kan vara utvecklande så ser hon fördelarna med att spela och träna med tjejer.

– Det är jätteviktigt att det finns ett flicklag! Då slipper man vara ensam tjej och det finns andra som har samma intressen, säger Tara Khajavi.

Och att Brynäs har ett damlag av högsta klass har också betydelse för de yngre förmågorna, inte minst eftersom det innebär att de får förebilder.

– Lara Stadler är väldigt duktig, tycker Nike Bondesson och syftar på Brynäs målspottare i SDHL.

Vera Edling som tillhör de yngre av tjejerna älskar att åka skridskor och har har stora drömmar när det gäller sin ishockeyframtid.

– Jag vill spela i NHL, slår hon fast.

Följ med på ett träningspass med Brynäs IF flickor A i Gavlerinken

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.