I Hedesunda får tjejerna chansen att spela ishockey Foto: SVT

I Hedesunda finns länets enda hockeylag för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar svårt att få till rena tjejlag i ishockey, förutom Hedesunda IF har inga klubbar i Gävleborg i nuläget lag för enbart tjejer. Vi följde med på en träning med länets enda flicklag.

I Hedesunda omkring fyra mil utanför centrala Gävle är det gemensam träning för klubbens två flickhockeylag.

– Vi startade upp för ungefär 10 år sen och sen har vi hållit i det. Olika personer har drivit de här lagen och har satsat på att det ska finnas verksamhet för tjejer, berättar Sara Waern som är tränare för det äldre flicklaget.

Full fart i snöslasket

Förutom damlag har klubben två flicklag, de yngsta upp till nio år spelar i flickor small  och de äldre i flickor medium.  Och trots ett regn som övergår i snöslask är det är full fart på tjejerna när vi besöker träningen. Åttaåriga Svea Forslöf är en av tjejerna och hon har nyligen börjat spela med det yngre laget.

– Jag tyckte det såg kul ut, förklarar hon på frågan varför hon började spela ishockey.

Viktigt med tjejlag

Några av tjejerna åker ganska långt för att spela och träna. En av dem är Frida Lundberg från Gävle som spelar i det äldre flicklaget och hon tror att tjejlag är viktiga för att fler flickor ska börja spela ishockey.

– Då slipper man börja spela med killarna där alla redan har tränat i åtta år.

I klippet ovan kan du få se mer om hur Hedesunda IF får det att fungera med tjejhockeyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.