Att utreda adhd hos barn och unga är en tidskrävande process som upptar en allt större andel av resurserna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det menar socialstyrelsen i en rapport publicerad i januari 2025.
Metoden som forskare på Högskolan i Gävle har uppfunnit kan vara en lösning på problemet genom att avlasta vården och minska vårdköerna på BUP.
En ökning i diagnostiseringen
Barn- och ungdomspsykiatrin har under de senaste åren sett en ökning i antalet barn och unga som diagnostiseras med adhd.
2024 var siffran 3077, vilket betyder att 5,3 procent av alla personer under 18 år i Gävleborg har diagnosen adhd.
– Siffran kan vara lite större då vi inte räknar de som har lindriga symtom eller inte har kontakt med BUP, men min gissning är att andelen unga med adhd inte överstiger 6 procent i Gävleborg, säger Ann Frånberg.
Stor efterfrågan av adhd-utredningar
Ann Frånberg ser positivt på AI-metoden som forskaren Sunil Kumar har tagit fram tillsammans med sina kollegor på Högskolan i Gävle men är kritisk till pressen som samhället sätter på BUP för att utreda allt fler barn.
– Det finns en stor press på BUP för att vi ska utreda adhd, men en diagnos är ingen ”quick fix”. Det är viktigare för många barn att träna på färdigheter, det är inte alltid en diagnos som behövs, säger hon.
Hör mer om vad Ann Frånberg tycker om Gävlemetoden för att upptäcka adhd i klippet ovan.