Hör verksamhetschef Johnny Hillgren om hur Hudiksvalls sjukhus byggs om för fler covid-19 patienter. Foto: Eva Harström, SVT

Hudiksvalls sjukhus dubblerar intensivvårdsplatserna

Uppdaterad
Publicerad

På Hudiksvalls sjukhus pågår förberedelserna för att kunna ta emot fler intensivvårdspatienter inför coronapandemins utbredning. Från normalt fem platser ska totalt elva patienter kunna vårdas i respirator när allt står klart.

Efter ombyggnationen kommer åtta patienter med covid-19 att kunna vårdas i respirator på den nya intesivvårdsavdelningen. Den gamla avdelningen kommer dessutom att öppna för att kunna ta emot tre intensivvårdspatienter utan smitta. För att få personalen att räcka till ställs operationer in.

– Vi drar ner på operationsverksamheten och kommer att fokusera på bara prioriterad kirurgi, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef för anastesi- och intensivvård på Hudiksvalls sjukhus.

Coronaviruset i Gävleborg

Jobbar för att lösa bristen på skyddsutrustning

Skyddutrustning till personalen är en bristvara i hela landet. Kommer den att räcka till på Hudiksvalls sjukhus? 

– Jag skulle inte säga att jag inte känner någon oro. Men det finns inga indikationer på att vi är i en situation där vi inte får skyddsutrustning än så länge. Vi jobbar på flera fronter för att lösa det problemet, säger Johnny Hillgren.

Se hur de nya intensivvårdsplatserna  ser ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet