Malin Klintborg, uppdragsledare på Lantmäteriet, förklarar fördelarna med digital information samlad på ett enda ställe. Foto: SVT

Byggloven blir digitala – och enklare att söka

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet i Gävle leder just nu ett projekt som ska leda till förbättringar för alla som söker bygglov.

Man ska se till att den information som, i dag är spridd och krånglig för den som söker bygglov att få på plats i en ansökan med pappersblanketter och bilagor, finns samlad på ett enda ställe och dessutom är helt och hållet tillgängligt digitalt.

Att söka ett bygglov ska bli en fråga om några knapptryckningar framför datorn, är det tänkt.

– Du ska kunna ta en förfabricerad byggnad, dra in den på en detaljplan och släppa den där och få ett besked direkt, får jag bygga den här byggnaden här eller inte, säger Malin Klintborg, uppdragsledare på Lantmäteriet.

Malin Klintborg, Lantmäteriet. Foto: SVT

Ständiga ändringar ett hot

PBL, plan- och bygglagen, är den lagstiftning som reglerar om det blir ja eller nej till ett bygglov.

Den är samtidigt anledningen till att byggslovshandläggarna ute i kommunerna pekar på problem som måste få en lösning om digitaliseringen ska bli framgångsrik.

– Vi ser ständiga förändringar av plan- och bygglagen. På bara några år har den ändrats ungeför 20 gånger. Det här är ett problem i dag i bygglovs-sverige, säger Åsa Larsson, bygglovschef i Gävle kommun.

– Våra kunder upplever inte att det blir enklare utan svårare. Det är något som man måste hantera parallellt med digitaliseringen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.