Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs vindkraften i Söderhamn enligt Centerpartiets gruppledare i Söderhamn, Magnus Svenssons. Foto: Rikard Berglin/SVT

C lovar ja till vindkraft i Söderhamn – även om folket röstar nej

Uppdaterad
Publicerad

Om Söderhamnarna röstar ja eller nej till vindkraft spelar ingen större roll för styrande Centerpartiet.

– Vi tänker säga ja till vindkraft ändå, vi behöver arbetstillfällena, säger Magnus Svensson (C), gruppledare.

Centerpartiet i Söderhamn, som styr kommunen tillsammans med M, KD och L, gör bedömningen att det praktiskt blir svårt att på förhand säga nej till all kustnära vindkraft och att stoppa tidigare godkända planer på Storgrundet, vilket delvis får stöd av kommunens tjänstemäns egen utredning.

Centerpartiet ville därför inte se ytterligare en lokal folkomröstning i frågan men när det nu blir så, i samband med EU-valet, kampanjar de för att vända nej-sägare.

– Förra året tappade Söderhamn 400 invånare, vi behöver fler arbetstillfällen för att kunna växa, säger Magnus Svensson (C).

Så säger andra partier

SVT har ställt följande frågor till partierna i Söderhamn:

1. Tänker ditt parti följa resultatet i folkomröstningen?

2. Är ditt parti för eller emot vindkraftverk i Söderhamns kommun?

Kristdemokraterna

1. Vi röstade mot att en ny folkomröstning skulle hållas, troligtvis lägger vi ner våra röster. Vi var det enda parti i fullmäktige som lovade att följa resultatet av de två första folkomröstningarna och sedan också gjorde det. Nu blev beslutet ett annat av en majoritet i fullmäktige. Vi ser inte att denna folkomröstning fyller någon som helst funktion.

2. Vi är för vindkraft, vi behöver grön fossilfri energi men det ska noga övervägas var vindkraftsverk ska placeras. Därför är Söderhamns arbete med en ny tematisk vindkraftsplan viktig.

Socialdemokraterna

1. Vi kommer att följa våra medlemmars beslut och de är för en etablering av havsbaserad vindkraft.

2. Eftersom havsbaserad vindkraft innebär nya arbetstillfällen och bygdemedelsavtalet skulle ge ca 20 miljoner kronor i intäkter varje år till de som berörs så är vi för en etablering av havsbaserad vindkraft. Utöver detta så är vi positivt inställda till den gröna omställningen och välkomnar nyttjandet av förnyelsebara energikällor. Vi är för havsbaserad vindkraft i Söderhamn.

Sverigedemokraterna

1. Sverigedemokraterna Söderhamn kommer självfallet att respektera utfallet i folkomröstningen, det vore rent oförskämt att inte respektera folkets vilja.

2. Vi är emot etableringen av storskaliga vindkraftsindustrier i Söderhamn och i synnerhet i vår vackra skärgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Gävleborg 2024

Mer i ämnet