Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det ett nytt nej förväntar sig Göran Gabrielsson att de folkvalda i Söderhamn gör allt i sin makt för att stoppa kustnära vindkraft. Hör varför han tycker kampen är viktig. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Val om vindkraft i Söderhamn – igen: ”Ska inte ha ett Manhattan där ute”

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången på två år ska Söderhamn rösta om kustnära vindkraft. Trots tidigare nej, vill motståndarna ändå rösta igen.

– Vi kan inte ha ett Manhattan där ute, säger Göran Gabrielsson, företrädare för ”Nej till kustnära vindkraft”.

Med Manhattan syftar komikern Göran Gabrielsson, vars familj har haft sommarhus på Enskär i generationer, på höga vindkraftverk utanför den örika skärgården.

– Det är ett enormt ingrepp i naturen. Lägg det längre ut, säger Göran Gabrielsson, som är tongivande i debatten kring vindkraften längs kusten.

EU-valet i Gävleborg 2024

Trots att en majoritet av Söderhamnarna röstade nej 2022 gick kommunfullmäktige emot folkets vilja några månader senare. Då sa politikerna ja till en ny ansökan om att få uppföra 35 stycken 290 meter höga vindkraftverk på Storgrundet.

Kräver att ett nej ska följas

Med den nya folkomröstningen vill initiativtagarna försöka täppa till alla möjligheter för vindkraftsbolagen att etablera sig i kommunens vatten. Nej-alternativet har nu fått tre tillägg, hör om det i klippet ovan.

Folkomröstningen är endast rådgivande, men Göran Gabrielsson förväntar sig att de folkvalda lyssnar.

– Ett nej är ett nej, säger han.

Så här ser valsedeln ut. Omröstningen, som är rådgivande, beräknas kosta nära 1,4 miljoner kronor, enligt Söderhamns kommun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Gävleborg 2024

Mer i ämnet