Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Värre än jag trodde.” Se illustrationer, hör kritiska närboende och bolagets argument till varför kusten utanför Söderhamn och Gävle lämpar sig bra för vindkraft. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Vindkraft nära kusten eller inte – här besöker domstolen Storjungfrun

Uppdaterad
Publicerad

Ska 51 stycken 290 meter höga vindkraftverk, tillåtas i kustbandet utanför Gävle och Söderhamn? Frågan avgörs just nu av domstol, som har besökt ön Storjungfrun.

– Det är bra vindförhållanden och få andra intressen i närheten, säger Achim Berge Olsen, styrelseordförande i Storgrundet offshore.

Bolaget, som är dotterbolag till Skyborn renewables, tidigare WPD, vill uppföra vindkraftparken Storgrundet som beräknas producera över 3 terawattimmar el om året.

Mark- och miljödomstolen ska avgöra om projektet kan genomföras inom lagens gränser med tillräcklig hänsyn till omgivningen.

Över 300 privatpersoner har yttrat sig, mestadels kritiskt.

– Den här typen av etableringar möter ett stort lokalt motstånd, vilket man får ha respekt för. Påverkan på landskapsbilden är en del i prövningen, men det är inte så att ett stort antal privatpersoner i sig innebär ett hinder mot verksamheten, säger domaren Lars Nyberg.

Domstolen väntas meddela sitt beslut inom några månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet