Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konkurrenten Svea vinds Helena Nordholm om den nu utsträckta handen till Storgrundet offshore. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Konkurrenten vill avslå vindkraftsbygget vid Storjungfrun – och samarbeta: ”Ett spel för galleriet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Storgrundet offshore som vill åt Gävleborgskustens vatten. På delvis samma område vill även Svea vind offshore uppföra vindkraftverk.

– Vi hoppas kunna samverka så att samhället får mest el, säger Helena Nordholm, projektchef på Svea vind.

Svea vind offshore följer konkurrentens förhandlingar i domstolen.

De har rört sig i samma vatten utanför ön Storjungfrun en längre tid, men i höstas avslog mark- och miljödomstolen Svea vinds ansökan om att få uppföra 32 vindkraftverk i området, kallat Utposten 2.

Vindkraft i Gävleborg

Orsaken: De hade inte samrått tillräckligt med konkurrenten WPD, nu Skyborn, vars dotterbolag Storgrundet offshores ansökan är den som behandlas av domstolen just nu.

Svea vind har under veckans förhandlingar sträckt ut en hand till Skyborn/Storgrundet offshore om att samverka eftersom de gör ett nytt försöka med ansökan om Utposten 2, trots att de vill att domstolen avslår konkurrentens nuvarande ansökan. Enligt Svea vind lyfte de frågan om samarbete första gången 2017.

Hör både Svea vind och Storgrundet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet