Centerpartiets tillförordnade partiledare Anders W Jonsson. Foto: SVT

Centerpartiet: ”Rovdjurstrycket är alldeles för högt i länet”

Uppdaterad
Publicerad

2013 ändrades rovdjurspolitiken i Sverige under Alliansens styre. Då satt Centerpartiet på både landsbygds- och miljöministerposten, och var drivande i frågan. Men nu, sju år senare, har partiet svängt i sin åsikt och vill att de rödgröna ser över beslutet – framför allt när det gäller skyddsjakten på varg.

Antalet vargar i länet beräknas nu vara fler än 120 stycken. Efter en inventering från Länsstyrelsen kom de fram till att stammen växt kraftigt.

– Läget är oerhört bekymmersamt med det väldigt höga rovdjurstrycket vi har, inte minst här i Gävleborg. Då måste man göra ett antal olika förändringar och en av dem är skyddsjakten, säger Centerpartiets tillförordnade partiledare Anders W Jonsson.

Enligt jaktförordningen som finns i dag är det tillåtet att skjuta varg vid akut läge. Men kritik har riktats mot reglerna då bevisbördan alltid hamnar hos jägaren och att det är allt för svårt att bevisa vad som är ett sådant läge.

”Måste återskapa förtroende”

Centerpartiet vill bland annat göra det lättare för skyddsjakt på en hel flock genom att ta bort reglementet så att ett jaktlag inte längre ska behöva peka ut enskilda vargar.

Men om man lättar på restriktionerna, blir det inte lätt att den olagliga jakten blir mer utbredd?

Nej, jag skulle snarast tro tvärtom. För att i dag finns det inte mycket acceptans för den svenska rovdjurspolitiken bland dem människor som bor där vargen ska finnas, Anders W Jonsson till SVT Gävleborg.

– Det är otroligt viktigt att återskapa det förtroendet och då är licensjakt och skyddsjakt viktigt och framför allt att man får en regional förvaltning av rovdjursstammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.