Risken att få cancer av radioaktiva ämnen från maten väldigt liten. Foto: Arkiv

Cesium i mat – så farligt är det

Publicerad

Efter Tjernobylolyckan 1986 spreds radioaktivt cesium med vinden och hamnade i svenska marker och vatten. I dag över 30 år senare hittar man spår av cesium i renkött, annat vilt, insjöfisk och svamp.

Cesium-137 är en radioaktiv isotop som är en del av restprodukterna från en kärnkraftsreaktor. Ämnet tar mycket lång tid på sig att brytas ner och kan variera över tiden. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten var medelhalten av cesium-137 i Gävle mer än dubbelt så hög 1997 och 2003 jämfört med 1998 respektive 2002.

Hälsofarligt i livsmedel

Numera är halten av cesium-137 väldigt låg i de flesta livsmedel och ligger oftast under gränsvärdet. Att få i sig stora mängder är farligt, men i Sverige är risken att få cancer av radioaktiva ämnen från maten väldigt liten.

Senare undersökningar visar att kött från vildsvin kan innehålla cesium. Det gäller framför allt områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer