Jouni Lavikkala i Furuvik sköt ett vildsvin som hade becquerel-halt långt över gränsvärdet för livsmedel. Foto: SVT

Jouni åt kött med åtta gånger högre strålning än gränsvärdet

Publicerad

Det var den erfarna jägaren Jouni Lavikkala i Furuvik och hans jaktlag som fällde vildsvinet med 13.000 becquerel per kilo i sig. Han har inte varit med om liknande värden på 30 år.
– Då sköt jag ett rådjur med 22.000 becquerel i sig. Men det var då det, säger han.

Jouni Lavikkala blev chockad när svaret på provtagningen kom tillbaka. Vildsvinet som hans jaktlag fällt i södra Gästrikland hade långt högre halter av cesium i sig än det rekommenderade gränsvärdet för livsmedel, 1500 becquerel per kilo.

– 13.000! Det hade man ju aldrig kunnat tro, säger han till SVT Gävleborg.

Åt radioaktivt kött

För egen del har Jouni Lavikkala ätit av köttet, efter att ha rökt det i ett försök att sänka halterna. Han inte helt övertygad om hur farligt det är.

Jouni Lavikkala.

– De säger att man måste äta ett ton av det för att det ska vara farligt. Men jag säger inte att det är hälsosamt, absolut inte. Man ska nog inte ge det till barn.

Vildsvin kan framförallt ställa till stora problem för lantbruket, genom det karaktäristiska bökandet i jorden. Det är ett problem som kan förvärras om jägarna fäller färre vildsvin på grund av rädsla för att äta köttet.

LÄS MER: Rekordradioaktivt vildsvin skjutet 31 år efter Tjernobyl

– Jag kommer att fortsätta att jaga vildsvin för sportens skull. Men jag tror att det blir stora problem när andra inte vill jaga för att sedan inte kunna använda köttet, säger Jouni Lavikkala.

Vildsvinen sprider sig norrut i Sverige. Foto: SVT

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer