Och precis som tingsrätten finner hovrätten även en 31-årig krögare skyldig till att ha beställt branden och dömer honom för anstiftan till grov mordbrand.
De båda männen döms till tio års fängelse vardera vilket innebär att tingsrättens dom fastställs i det avseendet.
46-åring frias helt
Däremot friar hovrätten helt den 46-åriga man som enligt åtalet agerat som medhjälpare till krögaren. I tingsrätten dömdes mannen till tre års fängelse, men hovrätten menar att bevisläget är för svagt mot mannen.
Det enda som går att bevisa är att 46-åringen lämnat 20 000 kronor till 30-åringen efter branden, men det är i sig inte en brottslig handling och behöver inte betyda att 46-åringen deltagit i planläggningen och beställningen av branden.
Lurades till anställningsintervju
Bland den starkaste bevisningen mot 30-åringen finns dels övervakningsbilder från centralstationen i Gävle strax efter att branden utbrutit i CH:s lokaler och dels vad han själv berättat i en bevisprovokation i Holland som polisen iscensatte.
30-åringen lurades att tro att han var på en anställningsintervju och berättade då fritt ur hjärtat om både sin egen och krögarens roller i branden.
Bevisprovokationens laglighet har ifrågasatts starkt av försvaret och hovrätten konstaterar också ”att användandet av den särskilda spaningsmetoden har inneburit ett kringgående av bestämmelserna i rättegångsbalken” men att detta inte gör bevisningen i domstol ogiltig.
Hovrätten ställer inte heller upp på advokat Gunnar Falks påstående att bevisprovokationen står i strid med Europakonventionen.
Ersättning till hotellgäster
I tingsrätten tilldömdes både hotellgäster och boende i en bostadsrättsförening som drabbades av branden skadestånd, men hovrätten ändrar domen så att bara hotellgästerna får kränkningsersättning.
De boende i bostadsrättsföreningen löpte aldrig samma risk att förlora livet som hotellgästerna menar rätten.
Daniel Wikdahl