Det är tio år sedan branden som totalförstörde centralhotellet i Gävle. Foto: SVT

Dyrt att installera sprinklers

Uppdaterad
Publicerad

CH har den lägre brandskyddscertifieringen eftersom sprinkler saknas. Brandskyddsföreningen tycker att man skulle ha passat på att installera sprinklers när hotellet återuppbyggdes – nu kan det bli dyrt.

Scandic hotell CH i Gävle skyddas bara av sprinkler i lobbyn, och ingen annanstans. Trots att hotellet redan vid den stora branden för elva år sedan kritiserades för att det inte fanns sprinkler.

Sprinklersystem avgörande

Det är Brandskyddsföreningen som har certifierat CH. Certifieringen finns på två nivåer och CH har fått den lägre, för att få den högre är en sprinkleranläggning helt avgörande, säger Jens Hult som är projektledare på Brandskyddsföreningen.

Storbranden på Centralhotellet i Gävle

Han menar också att det hade varit ett lämpligt tillfälle att installera sprinkler i samband med att hotellet återuppbyggdes.

Kan bli dyrt

Särskilt för ett hotell i drift kan det bli kostsamt att installera sprinkler, men när det handlar om en nybyggnation eller en större ombyggnad så rör det sig bara om en bråkdel av den totala byggkostnaden.

– Vi vet hur effektiva sprinklers är och därför rekommenderar vi alla hotell att installera det, säger Jens Hult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Centralhotellet i Gävle

Mer i ämnet