Foto: Arkiv/SVT

Storbranden som skakade Gävle

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 10 år sedan stora delar av det anrika Centralhotellet och krogen CH totalförstördes i en av Gävle mest uppmärksammade och omfattande bränder.

Natten den 17 maj 2005 var det många människor i området kring Centralhotellet i Gävle som vakande av en kraftig brand. Branden, som började i bardelen på krogen CH, tvingade över 140 hotellgäster att fly för sina liv, samtidigt som över 70 brandmän kämpade för att få kontroll över den häftiga elden som spred sig snabbt. SVT Gävleborgs reporter Daniel Wikdahl var en av alla journalister som följde och rapporterade om CH-branden från dag ett.

– Det finns otroligt mycket att säga om den här branden. Dels själva händelsen i sig som var otroligt dramatisk och alldeles fasansfull. Dels rättegången som var väldigt spännande och förmodligen är den allra största rättsprocessen någonsin i Gävle, säger Daniel Wikdahl.

Storbranden på Centralhotellet i Gävle

Långa fängelsestraff för gärningsmännen

Nästan fem år efter branden, 2010, dömdes två män till långa fängelsestraff för CH-branden. En 30-årig man från Uppsala dömdes till tio år för att ha tänt på och en nattklubbsägare i stan fick också han 10 år för att ha beställt branden.

– Det var ett krogkrig. Det var ett beställningsjobb och anstiftaren till branden var en krögare här i stan, vars rörelse inte gick särskilt bra, säger Wikdahl och berättar att det egentligen aldrig var meningen att hotellet skulle brinna, utan bara nattklubben CH.

Daniel Wikdahl minns särskilt en intervju han gjorde med räddningstjänstens insatsledare.

– Han berättade att hans tankar under branden var inte om någon hade dött, utan hur många som hade dött. Och var han skulle lägga alla kropparna. Som tur är blev det inte så. Alla klarade sig som genom ett mirakel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Centralhotellet i Gävle

Mer i ämnet