Chans att tycka till om Tolvforsskogen – platsen för ny godsbangård i Gävle

Publicerad

Nu tas nästa steg mot ett nytt 12 000 hektar stort industriområde i Tolvforsskogen utanför Gävle. Kommunen vill ha synpunkter inför en ny detaljplan. Den stora flytten av järnvägar dit kan dock vara hotad.

Väster om E4 vill kommunen förvandla skogsområdet till verksamhetsmark. I dag är Tolvforsskogen ett populärt rekreationsområde och tanken, enligt kommunalrådet Erik Holmestig (C), är att det även i framtiden ska vara inbjudande med grönskande inslag.

Saknas pengar till järnvägssatsning

Järnvägssatsningen är dock hotad. Kommunen har fått löfte av regeringen att godsbangården på Näringen ska flytta hit och ge plats åt 6 000 nya bostäder. Även Ostkustbanan och Norra stambanan ska dras genom Tolvforsskogen, men i Trafikverkets plan för satsningar kommande tio år saknas medel till Gävleprojekten.

Trafikpusslet i Gävle

– Vi kommer definitivt att påbörja arbetet med Tolvforsskogen för vi är säkra att järnvägen förr eller senare kommer att flytta, och vi vill att det ska ske förr, säger Erik Holmestig (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikpusslet i Gävle

Mer i ämnet