Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Gävle vill skjuta upp omvandlingen av Näringen: ”Inte samma tryck på nya bostäder”

Publicerad

Omvandlingen av Näringen i Gävle från industriområden till bostadsområden kan försenas. Kommunen vill minska antalet bostäder och förhandla om slutdatumet med regeringen från år 2040 till 2055.

2017 slöt kommunen och dåvarande regeringen avtal. Staten förbinder sig att flytta godsbangården och järnvägarna till väster om E4 och kommunen och Region Gävleborg ser till att 6 000 bostäder byggs på stadsdelen innan 2040.

Bangårdsflytt drar ut på tiden

Flytten av godsbangården ser dock ut att dröja. Enligt Trafikverket kan den vara genomförd tidigast 2038 men några pengar finns inte avsatta ännu.

Trafikpusslet i Gävle

Kommunen ser därför svårigheter med att genomföra bostadsbyggandet av det skälet men också att efterfrågan ser ut att bli mindre än tidigare prognoser.

Förutom att förlänga avtalets tidsram vill kommunen även att bostadsbyggandet längst ut på Gävle strand, där omtalade silon står, ska få räknas in i de 6 000 bostäderna.

Oppositionen är överens om att en omförhandling är bra men är kritisk till hur kontakten med företagare och fastighetsägare på Näringen har skötts hittills.

Hör kommunalrådet Daniel Olsson (S) och oppositionsrådet William Elofsson (M) i klippet ovan.

Näringen-avtalet med regeringen i korthet

Avtalet undertecknades sommaren 2017 av regeringen, Gävle kommun och Region Gävleborg.

• Gävle kommun ska innan år 2040 omvandla Näringen till en ny stadsdel med 6000 bostäder och etablera ett nytt verksamhetsområde i Tolvforsskogen.

• Staten förbinder sig att flytta järnvägarna och godsbangården från Näringen.

• Region Gävleborg åtar sig att ordna god kollektivtrafikförsörjning på Näringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikpusslet i Gävle

Mer i ämnet