Översvämning vid ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Chatt: Ett år sedan översvämningarna i Gävleborg – vad minns du?

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagen den 18 augusti 2021 lamslogs Gävle efter en natt av skyfall. Källare var fyllda med vatten och vägar spolades bort.

Vilka är dina starkaste minnen från den dagen och tiden efteråt? Dela med dig i vår chatt.

Ett år sedan översvämningarna i Gävleborg – vad minns du?

Lise-Lotte Vanler • Vaknade 0600 med känslan att något var fel. Tittade ut på nedfarten till garaget. Fullt med vatten. Katten som var orolig, hade sin Kattlåda i källaren. Öppnade källardörren. Svart vatten halvvägs upp i trappen. Allt flöt omkull. Vattennivån var ca 1,5m. Stod bara och tittade. I total chock. Nu ett år senare är källaren renoverad. Försäkringsbolaget har varit guld. Hade en Försäkring som täckte allt. Tack If. Nu har jag både vattenpump och sandsäckar.

Reporter Anders Öhlund var först på plats den 17 augusti 2021. Såhär minns han dagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

S • Bor i centrala Gävle och jobbade som fastighetsskötare, och till en början märkte jag inte av att någonting var fel. Jag sov igenom skyfallet då jag var så himla trött. Sen på morgonen körde jag till jobbet som låg på Näringen utan någon vetskap. Stötte först på viadukten vid Öster mot Näringen, det var som en insjö. Försökte åka runt via Norrtull, översvämmat. Fick då ett meddelande från chefen att vi skulle avvakta med att komma in till jobbet. 4 timmar senare säger han att alla som vill och kan komma in för att hjälpa är välkomna att göra så. Då jag förstod att folk och hjälp behövdes letade jag mig fram till företagslokalen från centrala Gävle till Näringen genom att köra över Sätra och Stigslund. Halva Näringen var översvämmad så letade mig fram till ett ställe som låg ungefär 100 meter bort, men närmare kom man inte pga vattnet. Mötte mina arbetskamrater där också. Fick skjuts tillsammans över vattnet på flaket av en stor flatbottnad lastbil. Sedan hittade vi ut från företaget med företagsbilarna genom att gina över tajta cykelbanor, gångbanor och grundare vatten, och sen vart det pumpa vatten tills klockan 12 på natten. Började på Bomhus hälsocentral och sen en källare i centrum. Dagarna efter jobbade jag ungefär 10-12timmars pass med att rensa ut vatten från källarlokaler på Brynäs, sen hade jag inbokad semester fr.o.m helgen, men då var iallafall det värsta över.

Lotta Stenback • Bodde då i Hemsta. Har filmsnuttar från hur det började. Väcktes sen av ett dån, som om ett tåg körde in i huset. Senare, när vattnet steg flydde jag till en god vän söderut, Fick hjälp att hitta framkomlig väg till stationen. Sålde min lgh någon vecka senare till ett par som fått sin lägenhet helt förstörd och inte visste vart de skulle ta vägen. Snabbaste flytten ever.

Sofia • Jag bor högst upp i ett flerfamiljshus, och vaknade strax efter midnatt av ett otroligt dån som inte gav med sig. Förstod ganska snabbt att detta var något utöver det vanliga.

Minns hur många vi var som i någon mån vadat i vatten i källare utan att stänga av strömmen först. Bara där är det ju ett under att det blev så lite personskador. En påminnelse om att vara försiktig och ta hand om varandra!

Mm • Skulle vara roligt och höra om alla vardagshjältar som togs sig till jobbet. Trots allt vatten.barn som kom till skolan

Bengt • Köpte en undervattenspump som pumpar över 200 liter per minut och hoppas jag aldrig behöver använda den till att tömma källaren.

KW • 1,5m vatten i hela källaren, utan värmepump hela vintern,11grader inne…källaren inte återställd än efter ett år… och jag vet dom har värre i Ukraina… men ändå

Cim • Jag såg kraftigare ösregn oavbruten över 1 tim på marken på tidigare morgonen. Då förstod jag senaste att jag inte kunde ta mig till ett viktigt sjukvårdbesök på Gävle sjukhuset oavsett bil, buss eller pendeltåg.

Även såg på morgon nyheten i tv som visade bilder hur det såg ut i Gävle. Vattennivån steg väldigt snabbt högt överallt hemma hos mig, marken och vägar.

Sjukvårdbesöket tvingade inställa för personer jobbade på sjukhuset som skulle möta mig och jag kunde inte heller åka bil, buss och pendeltåget.

Lokalbussar och pendeltåget inställdes pga kraftigt skyfall och översvämningen. Det var omöjligt att åka bilen på alla vägar pga översvämningen. Ett starkt minne för livet.

Jens • Kvällen den 17e augusti var jag på bastukväll hos en god vän. Minns att det började som ett vanligt kraftigt höstregn på kvällen. Men vid 00 tiden(efter flera timmar kraftigt regn) så öppnade himlen upp sig ännu mer likt ett extremt skyfall som man vanligtvis upplever i max 10-15 min under ett åskoväder. Detta pågick i över 2 timmar i oavbruten insitet, efter cirka 1 timme förstod jag att det var omöjligt att ta sig hem då vägen utanför var förvandlad till en flod och vatten hade även börjat läcka ner i bastun.. var en ganska surrealistisk hjälplös känsla. Dagen efter insåg jag vidden av det som hade hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet