Gästrike vatten räknar nu med att få betala 400 miljoner till försäkringsbolagen efter den stora översvämningen 2021. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prislappen för skyfallet i Gävle 2021 landar på mer än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Kostnadsprognosen för översvämningarna som drabbade framför allt Gävle år 2021 beräknades då landa på 250 miljoner – nu justeras kostnaden till 400 miljoner.

Det är försäkringsbolagen som skickat in fler krav med högre kostnader än beräknat som gör att summan höjs, skriver Gästrike vatten i ett pressmeddelande.

Prognosen från 2021 baserades på antal skadeärenden, ansvarsbedömning, ledningsnätets funktion och snittkostnad per skadeärende. Bedömningen av dessa baserades på erfarenheter från vatten- och avloppsbolag i Malmö och Uppsala som också drabbats av skyfall.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Miljardkrav från försäkringsbolagen

Förra året trillande det in flera nya ärenden och snittkostnaden per ärende steg från schablonen 200 000 kronor till 700 000 kronor. Totalt ligger kraven på 1,5 miljarder kronor.

Förhandling med försäkringsbolagen pågår fortfarande. Vad den slutgiltiga notan landar på vet man först efter att förhandlingarna är klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet