Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regnet det bara öser ner och Erika Ehn från Hemsta minns tillbaka på översvämningsdramatiken för två år sedan. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Regnvädret får Hemstabor att minnas översvämningarna

Uppdaterad
Publicerad

Regnvädret verkar fortsätta inte minst i de norra delarna av länet. Samtidigt minns drabbade Gävlebor dramatiken som inträffade under översvämningarna för snart exakt två år sedan.

– Det är klart man är orolig, särskilt som man fått det så fint i källaren nu, säger Hemstabon Peter Kronsell.

Hemsta var ett av de områden i Gävle som drabbades värst då smått osannolika 161,6 millimeter regn föll mellan den 16 och 17 augusti. Under regnvädrets mest intensiva skede uppmättes 101 millimeter under två timmar.

– Jag fick vada ut på baksidan med hunden under ena armen och väskan under den andra, säger Erika Ehn som bor i en av Gavlegårdarnas lägenheter i området.

Dagvattensystemet uppdateras

De boende i området – Hemsta – har gjort vad de kan för att avleda vattnet och Gästrike Vatten är igång med att uppdatera dagvattensystemet.

– Vi bygger ett system för att leda bort dagvattnet helt enkelt, berättar Jim Peter som är platschef på BJ Markbyggnads AB som utför arbetet.

I klippet kan du se återblickar på översvämningarna och höra mer om hur några Hemstabor reflekterar över det som hände.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.