Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hofors hör till de kommuner som kan drabbas av de höga elpriserna i det nya avtalet. Biträdande kommundirektören Fredrik Sundqvist berättar hur man energieffektiviserar. Foto: SVT

Elpriset kan bli upp till åtta gånger dyrare för gästrikekommuner

Uppdaterad
Publicerad

Hofors, Ockelbo, Gävle och Älvkarleby kommuner har från årsskiftet ett nytt elavtal, och det nya avtalet innebär en rejäl höjning av elpriset för kommunernas förvaltningar och bolag.

Det nya avtalet är på 3 år med möjlighet till förlängning. Avtalet innehåller både en fast och en rörlig del och enligt Anton Holton, vd för Gävle Energisystem, är det svårt att förutspå vad det det nya avtalet kan innebära för kommunernas elpris.

Nästan åtta gånger dyrare

Tidigare har snittpriset för de inblandade kommunerna legat på omkring 40 öre per kilowattimme. Vilka priser det nya avtalet kan innebära är oklart men för ett par veckor sedan rekommenderades kommunerna att budgetera för en elkostnad på i snitt 3,10 kronor för året.

För Ockelbo, som tillhör ett annat elprisområde än övriga kommuner, är motsvarande siffra 1,88 kronor.

– Det är jättesvårt att säga hur Hoforsborna kommer påverkas, säger Fredrik Sundqvist som är biträdande kommunchef i Hofors, en av kommunerna där elpriset kan bli åtta gånger högre.

Hör honom berätta i videon hur Hofors försöker sänka sina elkostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.