Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ta reda på vad som prioriteras vid elbrist – totalförsvarshandläggaren förklarar. Foto: Stefan Larsson/SVT, Johan Nilsson/TT

Myndigheternas prioritering – det här släcks i Gävleborg om det blir elbrist

Publicerad

För att säkerställa att sjukvård, skola och andra viktiga verksamheter i samhället ska fungera kan andra elanvändare kopplas bort från elnätet om det blir elbrist i länet och landet. Genom prioriteringsplanen “Styrel” vill de statliga myndigheterna kartlägga vem som skulle tas bort från nätet.

Om förbrukningen av el blir större än produktionen landar vi i ett scenario där elen inte räcker till. Nu vill kommunerna, länsstyrelserna och andra aktörer se till att de samhällsviktiga verksamheterna prioriteras.

Vanliga hushåll kan kopplas bort

Erik Blom, totalförsvarshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, förklarar att de som kan komma att kopplas bort från nätet är bland annat vanliga hushåll.

– Vid en eleffektbrist kan vi koppla bort vissa elledningar från nätet och där kan vanliga hushåll drabbas, säger Erik Blom.

I klippet berättar Erik Blom på Länsstyrelsen Gävleborg om hur projektet Styrel fungerar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.