Chockhöjning av skatten på husbilar

Publicerad
Framtiden för husbilsförsäljarna har länge sett ljus ut. Men det ser ut att ändras ändras från och med nästa år.

Regeringen föreslår höjd fordonsskatt för tyngre dieselfordon, som just husbilar, för att minska utsläppen av koldioxid. För husbilar kan det handla om mer än en fördubbling av skatten, de närmaste tre åren.

Förslaget rör husbilar som köps efter 1 juli 2018 och ett fordon som i dag skulle ha en skatt på mellan sex- och sjutusen kronor, kan få en ny skatt på mellan 15.000 och 22.000 kronor per år.

Två säljare av husbilar i Valbo utanför Gävle, som rustade sig för en stor ”säljhelg” nu på lördag och söndag, trodde på kraftigt vikande försäljning om skatten blir verklighet.

– Det blir en halvering, som ett brev på posten, säger Kjell Åsberg och Leif Hansson.

Ökad försäljning

Hittills har antalet sålda husbilar ökat varje år fem år i rad. I hela landet finns 87.000 registrerade husbilar. En av dem som följer den trenden hämtade sin husbil i Valbo under torsdagen.

– Jag fick en idé om att leva ett minimalistiskt liv, säger Maximilian Bergstrand, 24 år, som tänker turnera runt i Sverige och uppträda med musik som han har skrivit själv.

Den nya, föreslagna skatten är en del av budgetpropositionen för nästa år. Den kommer att ligga på samma höga nivå i tre år, innan den sjunker.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer