Cirkuspedagogen Joel Minicz tror att cirkus som tränings- och konstform växer bland Sveriges unga och han ser ljust på cirkusens framtid. Foto: Robin Herzog, SVT

Cirkusträningsläger i Gävle i helgen – tränaren: ”Växer bland unga”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT gästar cirkusträningslägret i centrala Gävle hänger några utövare från långa tygstycken i taket medan andra snurrar inuti stora metallcirklar på golvet som kallas Cyr Wheel.

Nycirkusen som den kallas innehåller många discipliner, som akrobatik, jonglering och trapets till exempel. På lägret får utövarna bli bättre på allt.

– Jag tror att det kommer att bli mer och mer cirkus, för många vill röra på sig utan att göra det i tävlingsform. Det finns ett tillfälle att göra det i cirkusvärlden, säger Joel Minicz, cirkuspedagog.

På träningslägret den 8-9 februari möts drygt 25 utövare i åldrarna 10-21 år från Uppsala- och Gävleborgstrakten. Mer specifikt är det ungdomar från Uppsalas Cirkus Aros som gästar ett Gävlebaserat cirkuskompani.

Gamla och nya inslag

Vistelsen är en av höjdpunkterna för utövarna av nycirkus, som kan beskrivas som både en tränings- och konstform. Och det kan tilläggas att dansande björnar, stegrande elefanter och nummer som prompt ska gå på löpande band är ute ur bilden när det handlar om nycirkus.

Stor potential

I stället erbjuds en friare typ av aktiviteter där mer klassiska discipliner som jonglering och trapets möter dans och teater. I dagsläget når cirkusverksamheten i Gävle drygt 150 unga via fasta kurser.

Enligt Joel Minicz skulle uppåt 450 utövare kunna erbjudas träning i nycirkus. Han tror att aktiviteten ökar över hela landet och är optimistisk inför framtiden.

Hör cirkuspedagogen Joel Minicz berätta om cirkus som träningsform i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.