Det kräver Länsstyrelsen i Uppsala län efter läckaget då 600 ton svavelsyra läckt ut i hamnområdet under två månaders tid. Samtliga cisterner töms nu på innehåll. Samtidigt har företaget som äger cisternen struntat i att anmäla läckaget till Länsstyrelsen, vilket företaget är skyldigt till enligt lag.
Det är det finska företaget Baltic Tank & Bulk AB som äger cisternen med svavelsyra. Läckaget pågick i två månader utan att företaget gjorde tillräckligt för att stoppa det.
Miljöskyddschefen ”häpnar”
Läckaget kom till Länsstyrelsens kännedom för en vecka sedan, och då inte från företagets sida. Då gjordes en polisanmälan.
– Jag häpnar över att företaget inte har anmält detta till oss, det är ett så stort läckage. Företaget har till och med förstört själva invallningen som skulle hindra läckaget ut till den omgivande marken, säger Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen i Uppsala Län.
Enligt miljöbalken måste utsläpp anmälas till tillsynsmyndigheten, i det här fallet Länsstyrelsen, omedelbart.
– Det är även så att man måste anmäla om det ens finns risk för att ett läckage kan ske, säger Tomas Waara.
Han betonar att han inte alls förstår varför Baltic Tank & Bulk AB struntat i att följa lagstiftningen när händelsen är så allvarlig.
Alla cisterner måste tömmas
Länsstyrelsen har nu krävt att samtliga cisterner i området töms, även de andra två som ägs av Stora Enso. Anledningen är att svalesyran orsakat sättningar i marken vilket lett till instabil grund för de övriga cistererna i området. En av dem innehåller uppemot 5000 kubikmeter lut och det tar omkring en vecka att tömma den med lastbil enligt Tomas Waara. En annan cistern som måste tömmas har tallbeckolja.
Företaget Baltic Tank & Bulk AB måste snarast redovisa till Länsstyrelsen hur läckaget kunde inträffa och vilka åtgärder man har satt in och vad man har struntat i att göra.
Samtidigt har en polisutredning för misstänkt miljöbrott påbörjats.
Det är Skutskärs hamn som har miljötillstånd för verksamheten i området, och vem som hålls ansvarig för det inträffade kommer det rättsliga efterspelet att visa.
Svavelsyra är inte giftigt, men starkt frätande och farligt om man kommer i kontakt med den. Men utsläppet innebär ingen fara för allmänheten.