Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clownen i Hudiksvall försökte driva bort Paludan med hjälp av lukten från övergäst surströmming. Foto: Lari Honkanen/SVT

Kvinna i clownperuk gick till surströmmingsattack – mot Paludan i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

När den högerextreme politikern Rasmus Paludan talade i Hudiksvall i torsdags utsattes han för en surströmmingsattack, utförd av en anonym kvinna utklädd till clown.

Medan Paludan pratade hade kvinnan först ett samtal med polisen, dukade sedan upp surströmming på papptallrikar vid avspärrningen. De flesta av åhörarna, mest ungdomar, som befann sig i närheten av ”clownen” flydde till andra sidan av avspärrningen när hon öppnade burkarna.

Clownen tillhörde ett politiskt parti

Paludan kommenterade inte ”clownens” närvaro och verkade inte ha någon förberedd respons på den här typen av aktion. Kvinnan satt eller stod vid de uppdukade surströmmingarna i kanske en och en halv timme innan hon packade ihop och gick, en halvtimme innan Paludan slutade.

– Jag har hållit en picknick med gamla oätliga surströmmingar, säger den till clown utklädda kvinnan.

Kvinnan bakom masken vill vara anonym.

Hör henne berätta i videon varför hon gjorde den här protesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.