Priserna på fritidshus i länet har ökat dramatiskt under 2020. Foto: Hasse Holmberg/ TT

Coronaeffekt: priserna på fritidshus i Söderhamn steg med 40 procent senaste året

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg har priserna på fritidshus sammantaget stigit med 11 procent bara under det senaste året, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. Och i Söderhamn har priserna för fritidshus stigit ännu mer, med 40 procent, under samma period.

Medelpriset för ett fritidshus i Gävleborg ligger nu på 1 299 933 kronor. Anledningen till rusningen efter semesterhusen tros vara just corona.

– Pandemin har ökat intresset för fritidshus i Sverige påtagligt och det gäller både sommarstugor och fjällboende. Det mesta tyder på att efterfrågan kommer vara fortsatt stark under våren. Sedan blir det intressant att se om vi får en lite lugnare marknad när samhället öppnar upp och vi till exempel kan resa mer fritt, säger Johan Engström, vice direktör för Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Det är dock inte överallt i länet som samma positiva trend syns, i Ljusdal till exempel sjönk priserna på fritidshus med 24 procent under pandemiåret.

Se hela listan på prisutvecklingen i Gävleborg nedan.

Prisutveckling fritidshus under pandemiåret

Ockelbo +26%

Söderhamn +40%

Gävle +5%

Sandviken +7%

Bollnäs -10%

Nordanstig +27%

Hudiksvall -2%

Ljusdal -24%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.