Månsbackens äldreboende i Delsbo. Foto: SVT/Robin Herzog

Coronautbrott på äldreboende i Delsbo – personal med konstaterad smitta

Uppdaterad
Publicerad

På vård- och omsorgsboendet Månsbacken i Delsbo finns det nu en misstänkt klustersmitta. 18 personer i personalen ska ha symptom och sex har testats positivt för covid-19. Även åtta boende ska ha symptom.

Exakt hur smittan kom in på boendet är för tillfället okänt men eftersom det är så många som 18 personer i personalen som misstänks ha smittats så har personalsituationen blivit ansträngd.

– Personalen gör ett fantastiskt jobb. De planerar nu med en chef hur de ska arbeta och jobba. Vi måste naturligtvis också beordra in personal, säger Ing-Britt Madsen, verksamhetschef i Hudiksvalls kommun.

Coronaviruset i Gävleborg

Kohortvård på boendet

Efter det att man upptäckte smittan så har kohortvård införts på boendet, det vill säga att alla med symptom vårdas avskilt av personal med särskild skyddsutrustning.

– Personal från ett boende intill kommer att hjälpa till med bemanningen, säger Ing-Britt Madsen.

Det råder fortfarande inget besöksförbud på länets äldreboenden så som det gjorde i våras och under sommaren.

– Vi avråder dock starkt från besök, att anhöriga besöker, säger Ing-Britt Madsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet