Familjen Bergstad bestående av Lo, Vide, Tuva, Ylva med Lion i famnen och Johan. Bilden fotad dagen innan cyklonen. Tv. ett skadad hus i huvudstaden. Foto: PrivatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Cyklonen slog till under familjeresan

Uppdaterad
Publicerad

Gävlebördiga Johan Bergstad har tillsammans med sin familj hamnat mitt i förödelsen efter cyklonen Gita som drabbade Tonga i måndags.
– Vi tog en sekund i taget. Vindarna ökade i styrka så hela huset skakade och det piskade föremål mot huset, säger han.

Familjen Bergstad, nu boende i Dormsjö i Dalarna, är ute på sitt livs äventyr. Sedan september och och ett halvår framåt befinner de sig på resande fot för att ta sig jorden runt. På önationen Tonga i Stilla havet hamnade de mitt i den värsta cyklonen som hittills drabbat ön, åtminstone sedan mätningarna startade för över 60 år sedan. Vissa byggnader har jämnats med marken och marken har fyllts av omkullfallna träd och bortblåsta plåttak. Cyklonen Gita förde med sig vindar på över 60 meter per sekund.

Fick feber och kräktes

Planen var att familjen Bergstad skulle bo i en stuga nära havet. Men de lyckades evakuera sig till ett större hus under ovädersnatten.

– Jag tyckte det kändes läskigt. Ingen visste ju heller hur stark cyklonen var. Det kan ju vara hus som lyfter, vi visste inte eftersom vi ju aldrig har varit med om någon cyklon, säger han när SVT får kontakt med honom tre dagar efter cyklonens värsta natt.

Utöver Johan består familjen Bergstad av hustrun Ylva och de fyra barnen Tuva (15), Lo (13), Vide (10) och minstingen Lion, 1,5 år.

– Vi kändes små, det kan jag säga utan att överdriva. Vi har aldrig varit med om en cyklon någonsin så vi var rädda, säger Johan Bergstad.

Situationen blev inte bättre av att ett av barnen fick feber och kräktes under natten.

– Det kändes inte bra eftersom det finns denguefeber här. Hälsovårdsmyndigheter rekommenderar att om man får feber i ett land med denguefeber ska man åka till sjukhus direkt. Vi kunde inte inte ens gå utanför dörren, säger han.

Febern lade sig senare så det verkar inte ha varit någon farlig sjukdom.

Kan resa hem tidigare

Just nu har familjen tagit sig in till huvudstaden Nuku'alofa och ska enligt de bokade biljetterna lämna landet för att resa vidare till Hawaii. Enligt planen ska de landa i Sverige den 7 mars. Men strapatsen har fått familjen att längta hem till Sverige.

– Vi ska se om vi kan få hjälp att resa hem tidigare, säger han.

Myndigheterna uppger att inga människor ska att omkommit under cyklonen.

 

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Orkan är en allmän beteckning för medelvindhastigheter över 32 m/s, en hastighet som kan uppnås i flera olika typer av luftvirvlar. Tropiska cykloner som uppstår i tropikerna överskrider ofta det värdet med god marginal.

Internationellt klassas tropiska cykloner som:

  • tropiskt lågtryck när vindhastigheten är under 18 m/s
  • tropisk storm när vindhastigheten är 18-32 m/s
  • tropisk orkan (*) när vinden överstiger 32 m/

(Källa SMHI)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer