Få bondgårdar har ordentliga evakueringsplaner att ta till i händelse av exempelvis skogsbränder. TT/Arkiv Foto: TT

Dålig beredskap hos bönder inför katastroflägen

Uppdaterad
Publicerad

Få bondgårdar har ordentliga evakueringsplaner att ta till i händelse av exempelvis skogsbränder. Det märktes inte minst under sommarens bränder runt om i landet, säger Thomas Svensson som är biträdande chef för Jordbruksverkets krisledningsenhet,, till radions ekoredaktion.

– På vissa större gårdar med mjölkkor skulle det krävts ett hundratal lastbilar för att evakuera gårdens mjölkkor. Tomas Svensson menar nu att lantbruket generellt måste bli bättre på att planera för framtida extremväder i landet.

Inte bara bränder

Inte bara bränder utgör risker för gårdarna. Om dricksvattnet sinar i torkan eller förstörs vid en översvämning, så blir det svåra följder i en ladugård med hundratals mjölkkor. Varje ko dricker uppåt 200 liter om dagen.

Thomas Svensson på Jordbruksverket säger, till Sveriges Radios ekoredaktion, att lantbruket måste bli bättre på att planera för kommande extremväder:

– Skulle vi se ett scenario i framtiden där risken för skogsbränder, stormar eller stora översvämningar skulle bli mer vanligt förekommande, så tror jag det vore klokt för djurägare ta fram en plan för eventuell evakuering, säger Thomas Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet