Folktro gav guldfeber – därför lockades människor till Blacksås

Uppdaterad
Publicerad

Sägnen om den rika Gruvfrun i Blacksås satte fart på gruvarbeten under 1800-talet. Trots uteblivna i framgångar var myten om bergets rikedomar seglivad och sista gruvschaktet härrör så sent som från 1930-talet.

Om Blacksåsberget mellan Forsa och Delsbo socken i Hudiksvalls kommun finns det många myter. Historikern Robert Fors, som skrivit en bok om mytomspunna platser i Hälsingland, har ägnat bokens öppningskapitel åt just Blacksås.

– Det är mytomspunnet. Här finns troll, vittrar och en gruvfru, bland andra väsen, säger Robert Fors. 

I videoklippet får du följa med till toppen av berget och höra den ursprungliga sägnen som gav berget sitt rika rykte.

Fakta Blacksås

Blacksås är sedan 2006 ett naturreservat förvaltat av Länsstyrelsen i Gävleborg. Berget reser sig 457 meter över havet. Vid toppen finns Hälsinglands högsta stup på 150 meter.

Geologiska undersökningar har påvisat att berget bara innehåller gråsten. Gruvhål från försöken att hitta malm finns kvar, varav ett ligger på toppen och är 12 meter djupt. Det djupaste ska ligga i nordvästra sluttningen och vara hela 57 meter djupt.

I Selma Lagerslöfs klassisker om Nils Holgerssons resa genom Sverige förekommer Blacksås i berättelsen om djurens nyårsafton. ”Djuren i Delsbo samlades på Blacksåsen var nyårsnatt, för att skogsrået skulle utmärka vilka tamdjur, som under nästa år skulle falla i rovdjurens våld”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.