Foto: TT

Därför dröjer Fikru Marus frigivning

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt tre veckor sedan den svenske läkaren, Fikru Maru, anställd på Hudiksvalls sjukhus, fick sin dom bestämd i Etiopien. Då trodde hans advokater att han skulle vara fri inom några dagar tack vare straffrabatt, men den krångliga processen verkar fortsätta.

En 3,5 års rättsprocess verkade ha fått sitt slut för drygt tre veckor sedan när domen presenterades av den etiopiska domstolen.

Fikru Maru dömdes till fyra år och åtta månaders fängelse för ”kännedom om korruption på ministernivå”. Med en straffrabatt, som är bruklig i Etiopien, skulle det betyda att han redan suttit av sitt straff i häktet. Processen att få igenom det trodde familjen och ambassadören att det skulle gå snabbt, bara några dagar.

Fikru Maru

”Moment 22”

Särskilt med tanke på att Fikru Maru är akut sjuk efter en lungkollaps som kräver en operation. Nu har det gått drygt tre veckor.

– Han måste föras från det fängelse som han formellt tillhör idag, Kilintofängelset, där frihetsberövade sitter under rättegångstiden. Därifrån måste han föras till Kality där man normalt sett avtjänar sitt straff. Den här överföringen har stött på patrull eftersom han ligger på sjukhus och inte kan föras över rent fysiskt. Det här byråkratiska moment 22 måste man på något sätt lösa så att man formellt kan föra över honom mellan fängelserna utan att han själv berörs, säger Jan Sadek, ambassadör i Addis Abeba.

Försämrat tillstånd

Sedan i början på september har Fikru Maru vårdats på sjukhus i Addis Abeba för lungkollaps. Hans tillstånd har försämrats sedan en vecka eftersom han inte längre har det dränage som behövs. Lars Wiklund, läkare och expert inom området följer Fikru Marus tillstånd noga från Sverige.

– Att ligga utan dränage som han gör nu går inte hur länge som helst. Nu pyser det ut genom huden i det gamla hålet. Det finns starka misstankar om att det har bildats komplikationer till den här kollapsen och det måste opereras bort. Operationen blir allt mer komplicerad ju längre tid det går, säger han.

Påtryckningar från regering

Dottern Emy Maru har flyttat till Etiopien för att kunna sköta kontakterna med de olika myndigheterna. Hon är rädd att hennes pappa håller på att tappa hoppet.

– Det finns en fysisk del i det här och det finns en psykisk. Han går utan en fungerande lunga. Psykiskt är han så trött och frustrerad. Han vill bara bli frisk, få komma hem och få sina mänskliga rättigheter respekterade, berättar hon från Addis Abeba.

Emy Maru har flyttat till Etiopien för att sköta kontakten med myndigheterna. Foto: SVT

Enligt Jan Sadek har påtryckningar från den svenska regeringen skett under de senaste dagarna för att skynda på processen.

– Det handlar om att vår statsminister har talat med den etiopiske premiärministern och utrikesministern har varit i kontakt med sin kollega här. De har framfört hur viktig den här frågan är för den svenska regeringen. När vi har de kontakterna som en utmärkt plattform på hög nivå så kan jag själv arbeta med de etiopiska myndigheterna och med enskilda personer som vi tror kan vara hjälpsamma för att lösa frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet