Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Johan Nilsson/TT

Därför förlorar lärarna sitt lönelyft

Publicerad

När lärarlönereformen infördes av den rödgröna regeringen år 2016 så innebar den att Skolverket delar ut 3 miljarder kronor varje år för att vissa lärare, förskollärare och fritidspedagoger ska få mellan 2 500 och 3 500 kronor mer i månaden.

Men det man inte gjorde från regeringen var att ge tydliga direktiv till kommunerna hur man skulle använda pengarna.

Vissa kommuner fattade beslut om att vissa lärare skulle få ett lönelyft permanent. Medan andra kommuner, exempelvis Gävle, beslutade att ge lönelyften under en tidsbegränsad period.

Det ändrar man på nu i Gävle och permanentar lönelyften från och med i höst. Det betyder att man nu premierar lärare som tidigare inte varit med i lärarlönelyftet – samtidigt som vissa lärare plockas bort, och på så vis får sänkt lön.

Hör utbildningsministern Gustav Fridolins (MP) syn på det som händer just nu, och Evelyn Klöverstedt (L), ordförande i utbildningsnämnden i Gävle i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.