Därför valde vi att satsa på Gärdet och så har vi arbetat – läs om satsningen i Norrlands fattigaste stadsdel. Foto: SVT

Därför har SVT Gävleborg befunnit sig på Gärdet

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på Gärdet som SVT Gävleborg jobbat med sedan slutet på september är nu slut. Vad har hänt däremellan och hur har vi jobbat? Få koll nedan.

SÅ HAR VI JOBBAT PÅ GÄRDET

  • Vi har begärt ut statistik om stadsdelen Gärdet. Vi fastnade tidigt för siffrorna kopplade till ekonomisk standard – där det förvärrats över tid.
  • Tidigt i processen kontaktade vi nyckelpersoner på Gärdet. Det var bland annat människor som är engagerade i föreningar, invånare som ideellt kämpar för förändringar och invånare som bott på Gärdet länge.
  • Genom nyckelpersonerna kom vi i kontakt med boende i stadsdelen och fick tips om viktiga mötesplatser, som vi sedan besökte. Genom att träffa fler människor så fick vi förtroendet att möta människor som levt eller lever med svag ekonomi.
  • Parallellt har vi tagit fram uppgifter som visar hur skuldsatta invånare är. Genom det fick vi också kontakt med människor som kämpar med vardagsekonomin.
  • Uppgifterna vi tagit fram och berättelserna vi fått har vi tagit med oss till kommunens makthavare – för att ställa frågor om varför det ser ut så här.

SVT GÄVLEBORG SATSAR PÅ GÄRDET

Lokala redaktioner på Sveriges television kan varje år ansöka om pengar för att genomföra en så kallad flexibel satsning. Syftet med satsningen är att täcka vita fläckar – ämnen eller områden som vi inte har möjlighet att fördjupa oss i inom den dagliga nyhetsrapporteringen.

År 2023 är SVT Gävleborg en av tio lokalredaktioner som blivit beviljade medel för att täcka exempelvis vikariekostnader, lokalhyra och hyrbil under projekttiden.

Vårt uppdrag var att ta reda på varför Gärdet i Bollnäs är Gävleborgs läns mest ekonomiskt utsatta område. Vi ville berätta om människorna, utmaningarna och de positiva delarna. Något vi kunde göra på ett bra sätt genom att öppna en tillfällig redaktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Amanda Alvarsson, Niklas Gedda/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet