SVT Gävleborgs ansvarige utgivare Jimmy Roos (t.h) om varför SVT inte namnger Tova Mobergs mördare. Foto: TT/Erik Engelro,SVT

Därför publicerar vi inte mördarens namn

Publicerad

I samband med fallet Tova Moberg har SVT beslutat att inte namnge den nu dömde ex-pojkvännen. Funderar du över varför vissa medier publicerar namn på den livstidsdömde mördaren och varför andra inte gör det?

Denna text gäller SVT:s beslut om att inte namnge den morddömde ex-pojkvännen i Fallet Tova Moberg.

Det är upp till den ansvarige utgivarens att göra bedömningen om eventuell namnpublicering och här kan besluten se olika ut mellan olika medieföretag.

Fallet Tova Moberg

Det finns egentligen inget rätt eller fel.

Både de pressetiska reglerna och SVT:s sändningstillstånd manar dock till varsamhet när det kommer till att publicera namn och andra uppgifter som kan innebära ett intrång i privatlivet.

Allmänintresse

För att vi på SVT Nyheter Gävleborg ska publicera namn på den som döms för ett grovt brott ska det först och främst finnas ett stort allmänintresse – inte bara för den brottsliga handlingen utan också för personen som utfört handlingen. Här kan man väga in om det funnits tidigare uppmärksammade domar eller om personen själv tagit plats i offentligheten.

I det här fallet kunde jag inte se att det finns något sådant intresse för den här personen. Han har idag även fått en livstidsdom och kommer med största sannolikhet sitta inlåst de närmaste åren.

Därför finns heller ingen anledning att varna allmänheten för den här personen.

Jimmy Roos, ansvarig utgivare SVT Gävleborg Foto: Erik Engelro, SVT

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet