Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aila Stefansdotter-Franck och Linnéa Duran gjorde sin första film om mental ohälsa. Foto: Saga Dillner/SVT

De gjorde filmdebut i Söderhamn – vann bästa debutfilm i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg kan årligen nya filmskapare söka upp till 30 000 kronor i stöd för att spela in sin debutfilm. Förra året debuterade Linnéa, Aila och Elin med sin kortfilm om anorexia.

Filmen Minns mig berättar med hjälp av musik, poesi och dans historien om ”Isabel” som kämpar med sin mentala ohälsa.

”Sitt inre barn”

– Det handlar mycket om att knyta an till sig själv och sitt inre barn, säger Aila Stefansdotter-Franck som skrivit poesin till filmen.

Syftet med region Gävleborgs projekt är att stötta oetablerade filmskapare och är menat som ett sätt för nya talanger att höras.

Filmen vann ”Bästa debutfilm” på Cannes Short i Frankrike och ”Best international queer” på en filmfestival i Australien.

Svenska filmfestivaler

Nu väntar vännerna Linnéa Duran, Aila Stefansdotter-Franck och Elin Örneholm på att se hur det går i svenska filmfestivaler.

– Vi har lärt oss mycket om processen, det är något som har varit bra med stödet, att man får utvecklas i det, säger Linnéa Duran som gjort filmmusiken.

Elin Örneholm Spelar karaktären ”Isabel” i filmen.

Hör mer om filmen och processen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.