Elever bjuds in till världsrekord försök i matematiklektion. Om det lyckas går man samma väg som hunden Mr Jeffries som tog sig in i Guiness rekordbok 2004 för längsta öron, och snögubben Angus i Maine som blev världens största 1999. Foto: TT

De ska slå världsrekordet – i matematiklektion

Publicerad

Onsdagen 18 november har Mattecentrum tillsammans med ”En bra start” tänkt slå ett världsrekord – i världens största matematiklektion.

4.000 elever mellan årskurs 3 och 6 bjuds in för att räkna sig in i rekordboken. Världsrekordförsöket sker Gavlerinken Arena i Gävle och sker i samarbete med ”En bra start” som är ett samarbete mellan UNICEF och Brynäs IF. Dagen modereras av Hjärnkontorets programledare Beppe Singer som lämnar över till matematiklärarna som ska hålla i den förhoppningsvis största mattelektionen som någonsin har genomförts. En hälsning från statsminister Stefan Löfven utlovas också. Samir och Viktor från Melodifestivalen 2015 kommer också finnas på plats.

Indonesien har rekordet

Det nuvarande världsrekordet innehas av Super Bimbel GSC i Indonesien där 2.905 elever deltog i vad som just nu är världens största mattelektion. Men på mattecentrum är man hoppfulla om att kunna slå rekordet – med råge.
– Självklart gör vi det, om inte alla blir magsjuka samtidigt. Vi tror oss ha goda förutsättningar förutsättningar att slå det här rekordet, säger Karolina Lisslö, mattecentrums generalsekreterare.

Uppmärksammar barnkonventionen

Världsrekordförsöket görs för att uppmärksamma barnkonventionens 28:e artikel – alla barns rätt till utbildning och för att sätta en positiv prägel på matematikkunskapens vikt för Sverige.
– ”En bra start” jobbar för barnkonventionen, och ville såklart hoppa på det. Som det ser ut i dag har inte alla samma förutsättningar och tillgång till att få hjälp. Vi verkar för att alla ska få tillgång till hjälp i sina mattestudier, säger Karolina Lisslö.

– Sen är det häftigt att kunna erbjuda eleverna en möjlighet att bli världsmästare.

Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF och verksamhetsansvarig i ”En bra start” säger att det här bara är början.

– Det här är startskottet på ett långsiktigt arbete med Gävles skolor för att öka kunskapen om barns rättigheter och Barnkonventionen, säger han.

Domaren Jack Brockbank från GUINNESS WORLD RECORDS kommer att finnas på plats för att övervaka världsrekordförsöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer