Eirik och Lovisa i årskurs 3. Foto: SVT

Gävleelever slog nytt världsrekord i matte

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals elever hade samlats i Brynäs hemmaarena för att försöka slå världsrekord i matematik. SVT Nyheter Gävleborg direktsände från Gavlerinken när 3611 elever deltog i världens största matematiklektion.

Under tisdagen blev elever från 197 grundskoleklasser i Gävle nya världsrekordinnehavare i matematik.  3611 elever deltog och trots att man fick avdrag för att 341 personer inte var tillräckligt uppmärksamma, klarades ändå världsrekordet med råge.

Representanter från Guinness rekordbok kommer att finnas på plats i Gavlerinken för att se till att allting kommer att gå rätt till. Under tidig eftermiddag kommer de att tillkännage det nya världsrekordet.

Okonventionell lektion

Innan lektionen drog igång fick barnen påsar med prov, penna och papper, men det fanns inga bänkar i arenan. Mattelektionen var iinte så konventionell.

– 197 klasser ska ha lektion tillsammans så då får man lösa logistiken eftersom, säger Johan Carling, vice klubbdirektör i Brynäs.

Nästan 4000 barn fick bland annat få äta lunch och mellanmål i anslutning till världsrekordförsöket.

Eirik och Lovisa går båda i trean och deltog under dagten:

– Jag är inte jättehaj, men det är kul när man får bra flyt, säger Eirik inför världsrekordet.

Vad är roligast med matte?

– Det är siffrorna.

– Man kommer att ha nytta av det när man blir stor.

Gammalt rekord

Det tidigare världsrekordet hölls av Super Bimbel GSC i Indonesien där 2.905 elever deltog i vad som just nu är världens största mattelektion.

Uppmärksammar barnkonventionen

Världsrekordet sattes för att uppmärksamma barnkonventionens 28:e artikel – alla barns rätt till utbildning och för att sätta en positiv prägel på matematikkunskapens vikt för Sverige.

– Vi jobbar med verksamheter för barn för att sätta barnkonventionen och alla barns rättigheter i fokus, och nu handlar det om alla barns rätt till utbildning, säger Johan Carling, vice klubbdirektör i Brynäs.

Hålltider världsrekordförsöket

10.45 Insläpp startar

11.20 Programmet på scenen startar. Stefan Löfven skickar videohälsning

11.30 Mattelektionen startar – världsrekordförsök

12.10 Beppes show

12.30 Guinness World of Record berättar om världsrekordet är slaget

12.35 Samir och Viktor uppträder

ca 13.00 Alla klasser ut från läktarplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.