Musikprojektet El Sistema skapar positiva vibbar hos barnen

Publicerad

Sedan hösten 2015 har kulturskolan i Gävle ägnat sig åt El Sistema, som handlar om att använda musik för att skapa en positiv social inriktning för barn. I dag får några av barnen chansen att uppträda tillsammans med Gävle symfoniorkester.

Några av musikerna på Gävle konserthus scen är nog lite ovanligt spända. Ett 60-tal andraklassare från Ulvsätersskolan i Sätra har nämligen under terminen tränat på sina stråkinstrument extra, för att nu får chansen att genomföra en konsert tillsammans med symfoniorkesterns lite mer rutinerade yrkesmusiker.

– När man spelar kan man höra alla olika instrument och det är så fint! Helt otroligt, säger Ester Lenberg som är en av eleverna som deltar i konserten i dag på nationaldagen.

TV: Se ett längre inslag om sätraeleverna och El Sistema på SVT Play

El Sistema sprider sig över världen

El Sistema startade 1975 i Venezuela av dirigenten José Antonio Abreu. Det handlade då om att erbjuda musik som ett alternativ till livet på gatan med kriminalitet och våld.

Nu har arbetssättet har spridit sig över världen och under ett och ett halvt år har kulturskolan i Gävle använt sig av konceptet. Omkring 370 barn i stadsdelen Sätra i Gävle har på olika sätt kommit i kontakt med El Sistema.

Och att satsningen sker i en stadsdel med en viss social problematik är ingen tillfällighet.

– Livet går inte alltid på räls och vi behöver finnas där för att stötta varandra. Det kan göras på olika sätt, vi gör det med musiken. Det är där vi känner att vi kan inkludera och utvecklas både musikaliskt och socialt, säger Ulrika Swedén, som är processledare för El Sistema i Gävle.

TV: Se dokumentären ”När Beethoven kom till Hammarkullen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.