De vet hur det är att fly från krig – och landa i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Hussameddin Shahid och Loreen Haidar flydde från kriget i Syrien och landade på Norrtullskolan i Söderhamn. De minns sin egen flykt och står nu med öppna armar, redo att vara ett stöd för barnen som kommer från Ukraina.

– Jag tycker synd om dom. Jag har varit med om krig. Jag var sex år och hörde bomber och skott. Man blir rädd då, när man är ett barn, säger Hussameddin Shahid.

Hör honom och Loreen Haidar berätta om sin egen flykt, och vad krigsrapporteringen nu väcker för minnen, i klippet ovan.

Gävleborg och kriget i Ukraina

”Det blir bättre”

Hussameddin Shahid vill råda ungdomarna som kommer nu att våga prata svenska, trots att man inte kan. Och Loreen Haidar har några lugnande ord att dela.

– Det är inte så svårt som man kan tro att komma till ett nytt land och börja på en ny skola. Det blir bättre. Ganska snabbt, säger Loreen Haidar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet